Reis met de "Willem Barendsz"

W.Barendsz.jpg (48338 bytes)

In mei 1965 monsterde ik aan op de Willem Barendsz welke naar IJmuiden was gekomen om de bemanning af te lossen. Bij de jaarlijkse scheepskeuring werd ik afgekeurd om aan dek te varen vanwege mijn ogen, wel mocht ik in de machinekamer varen, maar dat was niks voor mij, dus koos ik voor de Kombuis, want ik wilde het varen niet opgeven en zo werd ik koksmaatje oftewel ketelbinkie. 

De nieuwe bemanning bestond uit : Kapitein D.van Dorp, 1e strm. J.H.van de Laarschot, 2e strm.A.N.van Baalen, Radio telegrafisten  M.J.van Dijk en A. Schavemaker , Bootsman W. Harting, Matr.runner T.F.Klepper, Matr.runner J.C.Rendering, dd.Matr. F.A.G.deVries, Matr.o.g. C.Jansen, Matr. o.g. J. Boekweg, Kok P.van Duyn, Koksmaat J.T.van der Aar,    Jongens G.J.Hartenberg en  H.K.Holman, 1e Wtk.H.K.de Jong, 2e Wtk.K.L.van Urk, 3e Wtk.L.J.Boerkoel, Ass.Wtk.S.Andringa, Hulpmachinist J.H.M.Eichhorn, Olieman M.Rooze, Runner A.van Zonderen, Runner M.van Toor, Runner A.H.van heulen, Runner K.Gebuis.

vertr.IJmuiden2.jpg (111522 bytes)
Uitgezwaaid door familieleden en bekenden vertrekt de Willem Barendsz uit IJmuiden

nassaubay3.jpg (40689 bytes)Na gebunkerd en geproviandeerd te hebben vertrokken we van IJmuiden naar Greenock nabij Glasgow. Daar werd de nieuwste zuiger Nassau Bay, van de Caribbean Dredging Company Ltd.Te Nassau, Bahamas gebouwd. De eerste reis van deze 60 meter lange en 14 meter brede zuiger naar Middlesborough, aan de Engelse oostkust, was aan de sleeptros van de Willem Barendsz.
Foto rechts en onder: Onderweg met de Nassau Bay

nassaubay4.jpg (33946 bytes)


nassaubay.jpg (48381 bytes)
Onderweg passeerde de sleepboot Hector het transport in de Ierse Zee, en van die ontmoeting
maakte één van de opvarende deze foto's van de Willem Barendsz en de nieuwe Nassau Bay

nassaubay2.jpg (65194 bytes)

Van Middlesborough voeren we naar Rotterdam om de Noorse tanker Nora, die op 27 maart 1965 op 10 mijl ten zuiden van Beachy Head in het Kanaal in aanvaring kwam met de Liberiaanse tanker Otto N. Miller. Bij de aanvaring had de Nora zoveel schade opgelopen, dat besloten werd om het in Rotterdam binnengesleepte schip voor de sloop te verkopen. Nadat de lading te Rotterdam was gelost en de sloopwerf bekend was geworden, maakte de Willem Barendsz het zwaarbeschadigde schip bij de Wilhelminahaven te Schiedam vast, om het naar Santander te slepen. De reis leidde door het Kanaal en de Golf van Biscaye naar Santander, aan de noordkust  van Spanje waar we op 1 juni binnenliepen.

Nora1.jpg (55102 bytes)
De sleepverbinding is gereed, en de assisterende haven slepers liggen klaar voor
vertrek met de Nora van Schiedam naar de Nieuwe Waterweg

vertr.Nora2.jpg (31281 bytes)

vertr.Nora.jpg (55063 bytes)

Santander.jpg (31942 bytes)

Aankomst met de Nora op de reede van Santander

aank.Santander.jpg (59737 bytes)

Boven: Aankomst te Santander, de tros wordt opgekort
Onder: De loods wordt aan boor gebracht

pilotSantand..jpg (39246 bytes)
 

btn_ptxt.gif (1008 bytes)         btn_home.gif (396 bytes)         btn_ntxt.gif (1014 bytes)