Reis met de "Schelde"
deel 4: Bon Bini riba Curaçao! , Welkom op Curacao!

CuracaoIntercontinental.jpg (47606 bytes)
Hotel Curacao Intercontinental

Zoals ik al eerder zei lagen wij niet verkeerd op ons plekje aan de Handelskade, maar ook wat het stappen (uitgaan) betreft was het een luxe. Normaal mag er op een stations sleepboot beperkt gestapt worden, want indien nodig moest er meteen uitgevaren kunnen worden. Maar op Curacao hadden wij een telefoon met walverbinding aan boord  en mocht er onbeperkt gestapt worden mits we telefonisch bereikbaar waren voor de matroos van de wacht zodat deze ons kon bellen in het geval we uit moesten varen. Dus als we in een gelegenheid waren aangekomen belden wij naar boord en gaven het nummer van de betreffende plaats, zodat we altijd bereikbaar waren. Uitgaans gelegenheden waren er genoeg, de lokale kroegjes op de Punda en Otrabanda. Op de Otrabanda gingen we ook naar het zeemanshuis, en soms even een bezoekje aan het Elisabeth Ziekenhuis, niet om patiënten te bezoeken, maar enkele verpleegsters die ook regelmatig bij ons aan boord kwamen voor een feestje of een uitje naar het strand.
Ook brachten we af en toe een bezoek aan de grotere hotels als het Flamboyant Hotel, Curacao Intercontinental, Sera Bonito, of Avillabeach, en natuurlijk aan Campo Alegre (kamp van plezier), waarschijnlijk het grootste hoerenkamp ter wereld. En een ieder die daar geweest is herinnert zich de kleine huisjes in het omheinde kamp, compleet met portier en kampbewaking, en de bar in het midden met het bekende muurtje, waar we genoten van de bruine rum en de Colombiaanse meisjes van plezier. Ten noorden van de Punda, boven het Waaigat lag de joodse wijk Scharloo, met haar mooie herenhuizen en ten oosten de wijk Pietermaai.

scharloo.jpg (74650 bytes)
Eén van de mooie panden aan de Scharlooweg in de Joodse wijk Scharloo

pietermaaiweg.jpg (59670 bytes)
Pietermaaiweg in de wijk Pietermaai

otrabanda1.jpg (85625 bytes)
Otrabanda, op de achtergrond de Pontjesbrug

zeemanshuisW.Stad.jpg (60256 bytes)
Het Zeemanshuis van het Leger des Heils

otrabanda2.jpg (41424 bytes)
Straatje in de Otrabanda

Avila Beach Hotel.jpg (94919 bytes)
Avila Beach Hotel

In de weekenden gingen we naar één van de vele stranden op de zuidkust of duiken en snorkelen in de Boka's (baaien) aan de westkust, met hun prachtige koraalriffen en vele gekleurde vissoorten in het glasheldere water.
Gelegen in de tropen, op slechts 12   ten noorden van de evenaar, heeft Curaçao het hele jaar door een warm, zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 27  C. Verkoelende passaatwinden waaien constant vanuit het oosten en wakkeren aan in het voorjaar. Het regenseizoen, van oktober tot februari, wordt doorgaans gekenmerkt door korte, incidentele buien, meestal 's nachts, en aanhoudend zonnig weer overdag. De gemiddelde regenval bedraagt 570 mm per jaar. Curaçao bevindt zich buiten de orkaanzone. Incidenteel kan een tropische storm die elders in het Caraïbisch gebied op komst is, gedurende één of twee dagen ongebruikelijk bewolkt weer veroorzaken.
Ook was een bezoek aan de noordkust bij Shete Boka wat betekend de 7 baaien waar de enorme golven met donderend lawaai op de kust beukte en huizenhoog opspatte zeker de moeite waard. Of langs de plantages met de koloniale landhuizen en slaven hutjes vlakbij de St.Christoffelberg

blauwbaai.jpg (51605 bytes)

Boven Blauwbaai en onder Playa Kalki, twee van de vele stranden op Curacao

playakalki.jpg (57072 bytes)

brakkeput.jpg (55911 bytes)

Boven en onder Brakkeput

brakkeput2.jpg (56578 bytes)

zoutpannenJanKock.jpg (71920 bytes)
Zoutpannen van Jan Kock

Zeelandia.jpg (35886 bytes)

Op Curacao bevinden zich fraaie koloniale landhuizen, zoals landhuis Zeelandia (boven)
en landhuis Knip (onder)

landhuisknip.jpg (78620 bytes)

Westpunt.jpg (74138 bytes)
De weg naar het Westpunt

bokapistol1.jpg (37174 bytes)
De beukende golven bij Boka Pistol

st.michielsbaai.jpg (86554 bytes)

Boven en onder St
. Miechielsbaai op de foto onder links in het midden
de barak, kantine en het terras van het marine zwembad

st.michielsbaai2.jpg (59728 bytes)

marinezwembad.jpg (64990 bytes)
Het marine zwembad aan de St. Michielsbaai

st.miechielsbaai4.jpg (179373 bytes)
Huisjes bij de St. Michielsbaai

caracasbaai2.jpg (79966 bytes)

De Caracasbaai, waar-boven- een schip van de P&O Line en de Queen Mary van de Cunard Line
en onder de Nieuw Amsterdam van de H.A.L. liggen te bunkeren.

caracasbaai.jpg (48527 bytes)

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)       btn_ntxt.gif (1014 bytes)