Reis met de "Oostzee"
deel 2 :  The Bugis Street

Bugisstr.Ansicht.jpg (67100 bytes)
Een groepje z.g. " Kai Tais"of 'Beaney Boys" poseren voor de foto

Soms krijg ik de vraag van oud zeevarende, 'Hans, ken jij de Bugis street in Singapore'? en die vraag beantwoord ik dan met 'Ja, natuurlijk' want  de eens zo wereld bekende Bugis Street, gelegen tussen de North Bridge Road en Victoria Street,  was  in de jaren '60 en '70, het middelpunt van het nachtleven van Singapore,  en stond hoog op de lijst van meeste bezoeken van de avontuurlijke zeeman , en daar hoorde ik ook bij, daar ik met de sleepboten maanden op station heb gelegen in Singapore, heb ik daar dus ook velen uren doorgebracht en als ik alles wat ik hier heb meegemaakt moet vertellen kan ik wel een boek vol schrijven!

BugisStreet6.jpg (39224 bytes)Buiten alle bezienswaardig- en bezigheden die er waren, was de nachtelijke parade van de Kai Tais of Beany Boys zeker het hoogtepunt van de avond. Zij verlieten hun gemeenschap in de Jalan Geylang net voor middernacht, en verschenen betoverend vanuit de duisternis. Zo vrouwelijk mogelijk paraderend in zicht van de vele zeelui, touristen en militairen, alsof zij op een catwalk in een Parijse modeshow liepen. Je kunt je het onwelluidend lawaai van gefluit, en ontuchtige opmerkingen van de veelal dronken toeschouwers wel voorstellen. Maar wat is het ongewone van deze gebeurtenis?, vandaag de dag zeker niet meer, maar wel in de zestiger jaren, al deze betoverende vrouwen waren feitelijk mannen! Jawel, travestieten en transsexuelen  ofwel 'Kai Tais' of 'Beaney Boys' genoemd, en sommige waren zo mooi, dat je met je dronken kop niet kon bevatten dat ze een opgebonden snikkel in hun broek hadden! Let wel, er waren ook real girls in de Bugisstreet met alles er op en er aan zoals het hoort!

foto rechts: Een groepje Kai Tais ofwel 'Beaney Boys'

In de avond uren was het een drukte van belang in deze wijk, lokale bevolking, toeristen, zeelui  en militairen. Omdat  Engeland, New zeeland en Australië permanent legereenheden gestationeerd hadden bij Nee Soon in Singapore, waren deze militairen ruim vertegenwoordigt in het nachtleven van Singapore.
Tot de verschillende bezigheden van vermaak hoorden de z.g. Boat Races, drinkwedstrijden tussen alle bezoekers, zang competities tussen de " Poms" (Australiers) en Kiwis (Niew Zeelanders), dronken boter kaas en eieren spelen met rappe jonge lokale kinderen die je het vel over de oren haalden,  Chinese Poker met de lokale bevolking, en natuurlijk een beetje dollen met de Beany Boys. Tevens was het een goede plek om   lekker te eten want de omgeving was rijkelijk voorzien van de z.g. "Makan Stalls" welke lekkere riist gerechten als Nassi Goreng,  Mah Mee, Chilli Crab enz. voorschotelde. En waren er de vele Saté kraampjes. In één woord gezegd, de Bugis Street was een plek waar van alles kon en niets onmogelijk was.

BugisStreet8.jpg (76161 bytes)
Een Beaney Boy voert een dansje uit in de Bugis Street

BugisStreet5.jpg (67430 bytes)
Samen op de foto met enkele Beany Boys

 Bugisstr.winnie .jpg (31184 bytes)   bugis.street.anita.jpg (32253 bytes)
Winnie                                                                                  Anita

BugisStreet01.jpg (96894 bytes)
Gezellige drukte in de Bugisstreet

BugisStreet2.jpg (57286 bytes) BugisStreet1.jpg (66722 bytes)

boven en onder: enkele van de vele eetkraampjes bij de Bugis Street

BugisStreet3.jpg (86311 bytes)

Oudgediende Zullen zich herinneren dat de kroegenwijk begon vanuit het westen van Victoria Street richting Queen Street. Halverwege Victoria- en Queen Street was een kroegenstraatje, hierin bevond zich een openbaar toilet met plat dak. Eén van de ingeweide rituelen, uitgevoerd door de aldaar vertoevende Ausralische zeelui of soldaten was de "Dance of the Flaming Arseholes". Deze act werd door enkele maten uitgevoerd op het dak van het toilet, ondersteund door hun landgenoten die in spreekkoor het lied "Haul 'em down you Zulu warrior" zongen.

BugisStreet4.jpg (54833 bytes)
De "dance of the flaming arseholes" op het openbare toilet.

ABCbar.jpg (36222 bytes)             Merrylandbar.jpg (33844 bytes)

Enkele van de velen Bars in Singapore

     lionbar.jpg (18613 bytes)             honeybar.jpg (32671 bytes)

bugis94.jpg (21505 bytes)Door de jaren heen werd deze spraakmakende act opgevoerd, en ondanks dat het door velen werd gezien als een lastgevende, onfatsoenlijke daad, werd het algemeen goed ontvangen door grote menigten van touristen, zeelui en lokale bevolking. Maar halverwege de jaren '70 trad Singapore hardhandig op tegen dit soort van onzedelijk gedrag, en zeelui die deze traditie toch in ere wilden houden, werden  gearresteerd en zelfs het land uitgezet. Dit gold sinds '72 ook voor de haardracht van mannen, het haar mocht niet zo lang zijn zodat het over de kraag- en oren  viel . Bezoekers die Singapore binnenkwamen met te lang haarmoesten eerst naar de kapper gekortwiekt worden, anders werd geen visum verleend. Er was een kapper op het vliegveld Ook het werpen van afval, zelfs een sigarettenpeuk, op straat werd bekeurd met hoge boetes

Longhairposter.jpg (47998 bytes)

.Dit is globaal de omschrijving van de zo bekende Bugis Street of Singapore en de direkte omgeving, maar alleen de zeeman of welke bezoeker dan ook, die er daadwerkelijk is geweest, de geuren van de houtskoolvuurtjes en kruiden van de eetstalletjesheeft geroken, geslenterd heeft tussen de rumoerige mengeling van zeelui, toeristen en militairen van allerlei nationaliteiten langst de terrasjes en eetkraampjes, op een zwoele tropische Singapore avond met je maten een biertje (of 12) heeft gedronken en gedold met de Beaney Boys  op een terrasje, of een tiental Singapore dollars heeft vergokt met Chinese Poker, op je hurken op straat met de ingezette Singapore dollars op een dienblaad je, die bezoeker weet hoe een geweldig sfeer het hier was , en diegene zal zich deze plek met heimwee herinneren.

BugisStreet.jpg (84775 bytes)
De Bugis Street overdag, 's avonds veranderde het hier in een waar paradijs voor de
touristen en zeelui

btn_ptxt.gif (1008 bytes)       btn_home.gif (396 bytes)      btn_ntxt.gif (1014 bytes)